Иван Комнин Асен Шишман

Ur pennad tennet eus Rodovid BR, ar c'helc'hgeriadur digor.

Den:418087
Jump to: navigation, search
Lignez Срацимиры
Reizh gourel
Anv a-bezh d'ar c'hanedigezh Иван Комнин Асен Шишман
Kerent

Кераца Петрица Шишман [Шишманы]

w Sratsimir [Sratsimir Dynasty]

Wiki-pajenn wikipedia:bg:Иван Комнин

Darvoudoù

bugel: Ксения Иванина Комнина/Канина/ [Комнины]

bugel: Александр Комнин Асен [Комнины]

Notennoù

Иван Комнин, наричан на гръцки Йоан Комнин (Ίωάννης Κομνηνός, Iōannēs Komnēnos), с пълно име Иван Комнин Асен Шишман, е деспот на Валона, управлявал по времето на Стефан Душан областта Кутмичевица около Валона, Канина и Белград в днешна южна Албания.

Иван Комнин, както и двамата му братя и две сестри е член на династията Комнини, както и на Асеневци и Шишмановци. Деспотатът му траял в годините 1346 - 1363, т.е. до смъртта му. Получава титлата деспот от Стефан Душан след коронацията му за цар. Апанажното владение получава преди август 1345, когато земите на Северен Епир са присъединени към възникващото Душаново царство. Център на деспотата е средновековния град Авлона (Валона). Деспотът осъществявал търговията на Венеция и Дубровник с източни подправки /черен пипер и др./ и захар, като получавал приходите и от митницата в Авлона.

Иван Комнин е син на деспот Срацимир и Кераца Петрица. Установява се за управител в Кутмичевица по предварителна уговорка между брат му Иван Александър и Стефан Душан. След сватбата на сестра му Елена със Стефан Душан в Скопие на Великден 1332 година отпътува окончателно за Валона. Неговите потомци остават да управляват областта и през 15 век. Иван Комнин заедно с наследниците си и сестра си Елена получава почетно гражданство на републиката на "Свети Марко" (Венецианска република) на 2 май 1353 г. Стефан Душан пък търси флотската помощ на Венеция за грандиозните си планове по превземане на Константинопол. След смъртта на Душан Иван Комнин застава на страната на еднокръвния му брат Симеон Синиша в конфликта срещу цар Стефан Урош поради втория си династичен брак с Анна Палеологина (правнучка на Михаил VIII Палеолог). Подкрепата за Симеон е неуспешна и през 1356 той губи Белград. Получава помощта на Венеция в конфликта с Никифор II Орсини Дука за Епир и Тесалия.

Най-вероятно умира по време на чумната епидемия върлувала в Авлона и Драч през 1363 г. [1] От първия си брак с неизвестна по име за историята съпруга има две деца :

Александър Комнин

Иванина Комнина, женена за Зетския владетел Балша от 1372 г. (по други сведения с майка Анна Палеологина)


Eus an dud-kozh d'ar vugale-vihan

Ostilhoù personel
Enklask araokaet
Yezhoù all