Василь Петров син Загоровський a. a. 1577 - Taolenn an diskennidi

Ur pennad tennet eus Rodovid BR, ar c'helc'hgeriadur digor.

Den:774491
Jump to: navigation, search
Ezhomm en deus hor servijer eus kalz loazioù evit diskwel gwezennoù bras. Setu perak ne c'hall gwelout an arvererien dizanv nemet 7 remziad diagentidi ha 7 remziad diskennidi en ur wezenn. Ma vennit gwelout ul lignez a-bezh hep enskrivadur, ouzhpennit an testenn ?showfulltree=yes e dibenn chomlec'h URL ar bajenn-mañ. Mar plij, ne lakait e neblec'h all ebet ul liamm eeun ouzh ur wezenn a-bezh.
11/1 <?+?> Василь Петров син Загоровський [Загоровські]
В релїґійно-моральний сьвітогляд, і більше — взагалї в культурно-побутові відносини середини XVI в. введуть нас кілька тестаментів 1560-1570-х рр. (в пізнїйші часи, вісїмдесяті-девятдесяті роки, коли вже прокидаєть ся новий релїґійний рух, на разї не заходжу). Беру тестаменти двох волинських панів: Петра Загоровського, городничого й ключника луцького потім маршалка господарського († 1566) і його сина Василя, каштеляна волинського († 1577) і воєводи волинського кн. Богуша Корецького († 1576); вони тим цїннїйші, що людей від яких вони походять, ми знаємо досить добре).

На початку XVI ст. Загоровські стають великими землевласниками і отримують значні привілеї. Найвідомішими особами з цього знатного роду є сини Богдана Загоровського: Петро, Іван і Олехно. Серед трьох братів найбільшу славу здобув Петро Загоровський (р. н. невідомий – 1566р.) від якого й почалося швидке піднесення роду.

П. Загоровський займав важливі державні посади від луцького ключника і городничого до маршалка господарського. Активно займався адміністративною, військовою та меценатською діяльністю. Петро Загоровський дуже швидко із дрібного землевласника став одним із найбільших земледержців на Волині. Своїм дітям окрім родового гнізда він залишив ще чотири села і частини шістьох – у Луцькому, три села і частину одного – у Володимирському, частину одного села в Кременецькому повітах. За його сприяння почалася розбудова Загорівського монастиря. Це видно з дарчого запису, у якому вони Петро і Феодора Сангушко (його дружина), дарують монастирю з своїх маєтків с. Волицю, жертвують десятину озимого і житнього хліба, і ловлю риби на річці Хоровській, і ліс на опалення монастиря і монастирські будівлі, а також дохід від млина вилучений у недільний день. Головний фундатор монастиря П. Загоровський побудував замість дерев’яної кам’яну церкву в честь Різдва Божої Матері.Син Петра Загоровського Василь – був відомим володимирським шляхтичем, волиським маршалком і городничим міста Володимира. Своїм характером він сильно відрізнявся від батька. Йому була притаманна на той далекий час освітченість та любов до науки.

Він так само як і батько швидко просувався по сходах державної служби. Був збирачем державних податків на Волині та дослужився до брацлавського каштеляна. В 1560 р. був у складі польського посольства до Москви. Основне помешкання Василя Петровича Загоровського було у селі Суходоли. А до його маєтностей окрім Суходіл належали село Дігтів, Перевалки, двір іллінський під Володимиром, двір тишковицький і частина двору в Острівці.На початку 1576р. розлетілася страшна звістка по Волині – кримський хан Магомет-Гірей веде орду на Волинь. До Володимира було направлено 4000 татар із Мамай-Мурзою на чолі. Василь Загоровський відправив жінку з дітьми до володимирського замку, а сам у складі невеликого ополчення вступив у бій з татарами, де й був узятий в полон. Татари вимагали викуп за Загоровського 500 червінців. Але таку суму ні родичі ні друзі не заплатили. Відчуваючи свою смерть в неволі у 1577р. пише свій «Духовний заповіт» в якому він детально описує як розпоряджатися його статками, приділяє увагу і вихованню дітей і культурно-освітній діяльності. Заповіт дуже цікавий, адже це повчання дорогоцїнне як образ тодїшнього побуту, і як відгомін тих думок, «знатних людей» тодїшньої української суспільності. Особлива увага в заповіті присвячується дітям. Пише: «Коли ж дітям моїм Бог милостивий дасть по сім літ, то її милість дядина моя має способити дяка добре вченого і чесного…дати їм учити в моїм домі або в церкві св. Іллі у Володимирі руської науки в Святому письмі».«Духовний заповіт» Василя Загоровського – цеперший відомий юридичний документ в історії української освіти XVI ст.

За часом він з’явився раніше заповіту Галшки Гулевичівни та Петра Сагайдачного, які заповідали майно братствам та школам.Вдова Василя Загоровського Маруша активно боролася проти спроб греко-католицького єпископа Іпатія Потія захопити церкву св. Іллі в Володимирі.Один із нащадків Василя Загоровського Ієронім навчався в Люблінській колегії для єзуїтів. У 1599р. вступив до єзуїтського ордену. Згодом викладає у Львові та Ярославі. У 1613р. він починає боротьбу із єзуїтами. Ієронім розіслав чимало листів до впливових осіб Речі Посполитої, в яких писав, що єзуїти обманом затягують молодих людей до свого ордену. Єзуїтський панфлет Ієроніма Загоровського «Приватні вказівки» («Monita privata Societatis Juzu») потрапляє до католицького «Індексу заборонених книг». Та не зважаючи на ці заборони панфлет продовжував передаватись, був опублікований майже всіма європейськими мовами і передавався аж до кінця XVIII ст. Один із Загоровських - Григорій був протонотарієм митрополита М. Рогози. У 1596 р. Григорій стає полоцьким греко-католицьким епископом. Під час служби в нього стався напад епілепсії.Ще одним волинським паном був Андрій Загоровський. До наших днів зберігся його будинок, що знаходиться поблизу Луцького замку. Будинок мав різні назви в залежності від того хто в ньому проживав. Відомі такі назви як палац Юрія Фальчевського (луцького католицького єпископа), дім Пузини (луцького православного єпископа). За переказом на цьому місці колись стояла дерев’яна замкова башта, в якій допитували в’язнів. Споруджуючи свій будинок, Андрій Загоровський прибудував його до частини цегляного муру Окольного замку. Загоровські не лише одружувалися з жінками із знатного роду але й віддавали своїх дочок за княжих синів.

Галина Василівна Загоровська була заміжня за рідним племінником Дмитра Вишневецького – Костянтином, який як відомо, дослужився до посади руського воєводи.Варвара Загоровська стала дружиною князя Івана Кунцевича-Булиги, черкаського підстарости. Через деякий час дружина і чоловік прийняли чернецтво. Іван Кунцевич став настоятелем Запорізького Трахтемирівського монастиря. Він разом із П. Сагайдачним боровся за відновлення православної ієрархії. У 1620р. патріарх Єрусалимський Теофан висвятив Івана Кунцевича на єпископа Володимирського і Берестейського, та через опір польської влади він так і не посів кафедри.Син Варвари та Івана Максим Булига (р. н. невідомий – 1687р.) став відомим козацьким ватажком. У 1644р. дослужився до посади уманського полковника, був наказовим гетьманом Війська Запорозького. Шляхетний рід Загоровських був пов'язаний родинними зв’язками з князями Вишневецькими, Збаразькими, Кунцевичами-Булигами, Сангушками та Чортирийськими. В «Помянику Загоровських», що знаходився до 1914р. в старозагорівській Свято-Успенській церкві, налічувалося 23 князі і княгині.То ж можна з впевненістю говорити, що незважаючи на певну роздільність родини Загоровських в релігійних поглядав вона залишила помітний слід в історії нашого волинського краю. Були серед Загоровських і хороші господарі, і відомі державні та релігійні діячі. Та найбільше вони прославилися меценацтвом.

2

21/2 <1+1> Ганна Галина Васильєва Дочка Загоровська [Загоровські]
Галина Василівна Загоровська була заміжня за рідним племінником Дмитра Вишневецького – Костянтином, який як відомо, дослужився до посади руського воєводи.

3

51/3 <2+2> Marianna Wiśniowiecka (Sobieska) [Wiśniowieccy]
ganedigezh: 1584
eured: <3> Якуб Собеский [Собеские] g. 5 Mae 1580 a. a. 13 Mezheven 1646
marvidigezh: 1624
32/3 <2+2> Януш Костянтинів син Вишневецький [Вишневецькі]
ganedigezh: 1598
titl: Вишнівець, Князь вишневецький
eured: <4> Екатерина Евгения Янушевна Тышкевич (Раковская, Вишневецкая, Радзивилл) [Тышкевичи] g. 1610? a. a. > 1641
titl: 1627 - 1636, Кременець, Староста кременецький
titl: 1633 -, Річ Посполита, Коронний конюшний
titl: 1633 - 1636, Велике князівство Литовське, Гетьман литовський коронний
marvidigezh: 1636
великий конюший коронний у 1633, староста кременецький.
43/3 <2+2> Олена Вишневецька [Вишневецькі]

4

61/4 <3+4> Дмитрий Юрий Вишневецкий [Вишневецкие]
ganedigezh: 1631, Речь Посполитая
eured: <6> Marianna Zamoyska (Wiśniowiecka) [Zamoyscy] g. 1631? a. a. 1668
titl: 1658 - 1667, Біла Церква, Струмилів, Сіль, Кам'янець, Брагин(?), Любомль, Староста білоцерківський, струмилівський, солецький, камянецький, брагинський, любомильський. Стражник коронний
titl: 1660 - 1678, Белз, Воєвода белзький
titl: 1667 - 1676, Речь Посполитая, Гетьман польний коронний
eured: <7> Теофила-Людвика Заславская (Вишневецкая, Любомирская) [Заславские] g. 1655? a. a. 8 Kerzu 1709, І, Уяздов, Варшава, вторая жена
titl: 1673 - 1682, Вишнівець, Князь вишнивецький
titl: 1676 - 1682, Речь Посполитая, Гетьман великий коронний
titl: 1678 - 1680, Краков, Речь Посполитая, Воєвода краківський
titl: 1680 - 1682, Краков, Речь Посполитая, Каштелян краківський
marvidigezh: 1682, Речь Посполитая
стражник польний коронний 1658, воєвода бельський 1660, гетьман польний коронний 1667, гетьман великий коронний 1676, воєвода краковський 1678, каштелян краковський 1680, староста білоцерківський, каменецький, солецький, струміловський, драгімський і любомельський.
82/4 <3+4> Анна Вишневецька [Вишневецькі]
ganedigezh: 1632
93/4 <3+4> Барбара Вишневецька [Вишневецькі]
ganedigezh: 1632
74/4 <3+4> Константин Вишневецкий [Вишневецкие]
ganedigezh: 1633
eured: <8> Урсула Тереза Мнишек (Вишневецкая) [Мнишеки] a. a. 1668
eured: <9> Анна Ходоровская [Ходоровские] a. a. 1711
titl: 1673 - 1676, Поділля, Воевода подольский
titl: 1676 - 1678, Брацлав, Воевода брацлавский
titl: 1678 - 1686, Белз, Воевода белзский
titl: 1682 - 1686, Вишневець, Князь вишневецкий
marvidigezh: 1686

5

111/5 <6+6> София Вишневецкая (Лещинская) [Вишневецкие]
ganedigezh: 1655, Речь Посполитая
eured:
eured: <10> Wacław Leszczyński [Leszczyńscy] g. 1632 a. a. 1688
marvidigezh: 1681, Речь Посполитая
102/5 <6+6> Евгения Катерина Вишневецкая (Конецпольская) [Вишневецкие]
ganedigezh: < 1658
titl: księżniczka
eured: <11> Станислав Александрович Конецпольский [Конецпольские] a. a. 1682
marvidigezh: > 1681
143/5 <6+6> Дмитрій-Януш Вишневецький [Вишневецькі]
titl: Вишнівець, Князь вишневецький
marvidigezh: 1671
124/5 <7+9> Януш Антоний Вишневецкий [Вишневецкие]
ganedigezh: 1678, Речь Посполитая
titl: 1686 - 1741, Вишневец, Речь Посполитая, Князь вишневецький
micher: 1697 - 1699, Пинск, Речь Посполитая, Староста пинський
micher: 1699 -, Литовское великое княжество, Речь Посполитая, Маршалок надворний литовський
micher: 1702 - 1703, Вильно, Литовское великое княжество, Речь Посполитая, Каштелян віленський
servij milourel: 1704 - 1706, Вильно, Литовское великое княжество, Речь Посполитая, Воєвода віленський
eured: <17!> Teofila Leszczyńska (Konarzewska, Wiśniowiecka) [Leszczyńscy] g. 1680 a. a. 1757
servij milourel: 1706 - 1726, Краков, Корона Польская, Речь Посполитая, Воєвода краківський
micher: 1726 - 1741, Краков, Корона Польская, Речь Посполитая, Каштелян краківський
marvidigezh: 1741, Речь Посполитая
135/5 <7+9> Михаил Серваций Вишневецкий [Вишневецкие]
ganedigezh: 13 Mae 1680, Речь Посполитая
eured: <12> Катерина Дульская (Вишневецкая) [Дульские] a. a. 1725
titl: 1702 - 1703, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Гетьман польный Литовский
titl: 1703 - 1706, Пинськ, Волковийськ, Глиняни, Тухля, Вільків, Кирснен, Метельськ, Мерецьк, Вільно, Староста пинский, волковский, глинянский, тухольский..., Каштелян вильненский
titl: 1703 - 1707, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Гетьман великий Литовский
titl: 1706 - 1707, Вильно, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Воевода виленский
titl: 1707, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Гетьман польний Литовський
titl: 1707, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Гетьман великий Литовський
titl: 1720 - 1744, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Канцлер Литовский
eured: <13> Maria Magdalena Czartoryska (Wiśniowiecka) [Czartoryscy] a. a. 4 Kerzu 1728
servij milourel: 1730 - 1744, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Рейментар войск литовских
eured: <14> Tekla Róza Radziwiłł (Wiśniowiecka, Sapieha) [Radziwiłłowie] g. 5 Eost 1703 a. a. 25 Du 1747
servij milourel: 1735 - 1744, Вильно, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Воевода виленский
titl: 1735 - 1744, Великое княжество Литовское, Речь Посполитая, Гетьман великий Литовский
titl: 1741 - 18 Gwengolo 1744, Вишневец, Речь Посполитая, Князь вишневецкий
marvidigezh: 18 Gwengolo 1744, Речь Посполитая, или 16
166/5 <7+9> Franciszka Wiśniowiecka (Tarło) [Wiśniowieccy]
eured: <15> Kazimierz Tarło [Tarłowie] a. a. 1690?
marvidigezh: < 1690
157/5 <6+6> Соломея Вишневецька [Вишневецькі]
Монахиня бенедиктинського ордену

6

251/6 <13+12> Костянтин Вишневецький [Вишневецькі]
marvidigezh: Помер немовлям
262/6 <11+10> Виктория Лещинская (Потоцкая) [Лещинские]
ganedigezh: 1673 ≤ ? ≤ 1675
eured: <16> Józef Potocki [Potocki] g. 1673 a. a. 19 Mae 1751
marvidigezh: 1732
173/6 <11+10> Teofila Leszczyńska (Konarzewska, Wiśniowiecka) [Leszczyńscy]
ganedigezh: 1680
eured: <12!> Януш Антоний Вишневецкий [Вишневецкие] g. 1678 a. a. 1741
marvidigezh: 1757
в конце жизни ушла в доминиканский монастырь во Львове
184/6 <12+17!> Костянтин Вишневецький [Вишневецькі]
ganedigezh: 1699
205/6 <13+12> Анна Вишневецкая (Огинская) [Вишневецкие]
ganedigezh: 1699
eured:
eured: <17> Иосиф Казимир Огинский [Огинские] g. 1693 a. a. 3 Kerzu 1746
marvidigezh: 1742
216/6 <13+12> w Єлизавета Вишневецкая (Замойская) [Вишневецкие]
ganedigezh: 1701
eured: <18> Михал Ждислав Замойский [Замойские] g. 1679? a. a. 7 Meurzh 1735
marvidigezh: 1770
197/6 <12+17!> Урсула Франциска Вишневецкая (Радзивилл) [Вишневецкие]
ganedigezh: 13 C'hwevrer 1705, Чорторыйск, Речь Посполитая
eured: <19> Михаил Казимир II Рыбонька Радзивилл [Радзивиллы] g. 13 Mezheven 1702 a. a. 15 Mae 1762
marvidigezh: 23 Mae 1753, Речь Посполитая
польская писательница
278/6 <16+15> Teresa Tarło (Działyńska) [Tarłowie]
eured: <20> Сигизмунд Дзялынский [Дзялынские] a. a. 1719 ≤ ? ≤ 1721
marvidigezh: 1725
229/6 <13+13> Єремія Вишневецький [Вишневецькі]
ganedigezh: 1726, Річ Посполита
marvidigezh: 1728, Річ Посполита
2310/6 <13+13> Ігнатій Вишневецький [Вишневецькі]
ganedigezh: 1728
marvidigezh: Kerzu 1728
2411/6 <13+14> Йосип-Ігнатій Вишневецький [Вишневецькі]
ganedigezh: 1731
marvidigezh: < 1740
2812/6 <16+15> Anna Tarło [Tarłowie]
eured: <21> Stanisław Tarło [Tarłowie] a. a. 1721
marvidigezh: 1751

7

341/7 <20+17> Katarzyna Ogińska (Przezdziecka) [Ogińscy]
titl: księżniczka
eured: <22> Antoni Tadeusz Przezdziecki [Przezdzieccy] g. 1718 a. a. 1772
412/7 <20+17> Геновефа Огинская (Бжостовская) [Огинские]
titl: княжна
eured: <23> Adam Brzostowski [Brzostowscy] g. 1732 a. a. 1792
293/7 <26+16> Станислав Потоцкий [Потоцкие]
ganedigezh: 1698, Тязев
eured: <24> Marianna Łaszcz (Potocka) [Łaszcz] a. a. 1731
eured: <25> Хелена (Елена) Замойская (Потоцкая) [Замойские] a. a. 1761
marvidigezh: 1760
стражник великий литовский 1728, воевода смоленский 1735, воевода Киевский 1744, воевода Познаньский 1756, староста галицкий, коломыйский и снятынский
394/7 <28+21> Адам Тарло [Тарли]
ganedigezh: 1713
eured: <26> Доротея Тарло (Хометовська) [Тарли] a. a. 1756
marvidigezh: 1744
rotmistrz pancerny, wojewoda lubelski 1736, starosta drohobycki, doliński, jasielski, zwoleński, złotoryjski
325/7 <21+18> Katarzyna Zamoyska (Mniszech) [Zamoyscy]
ganedigezh: 1722
eured: <27> Jan Karol Mniszech [Mniszechy] g. 1716 a. a. 1759
marvidigezh: 1771
406/7 <20+17> Августа Огинская [Огинские]
ganedigezh: 1724
titl: księżniczka
eured: <28> Константин Людвиг Платер [Платеры] g. 1722 a. a. 31 Meurzh 1778
marvidigezh: 1791
317/7 <20+17> Михаил Казимир Огинский [Огинские]
ganedigezh: 1728, Козельск
eured: <29> Aleksandra Czartoryska (Sapieha, Ogińska) [Czartoryscy] g. 19 Meurzh 1730 a. a. 28 Eost 1798
titl: 1768 ≤ ? ≤ 1793, ВКЛ, Гетман великий литовський
marvidigezh: 31 Mae 1800, Слоним (или Варшава)
В 1764 воевода Виленский. В 1764 жил в Санкт-Петербурге, один из кандидатов Екатерины II на польский престол. С 1768 великий гетман Великого княжества Литовского. В 1771 перешел на сторону Барской конвенции, его войско (около 4 тысяч человек) было разбито Суворовым. Бежал аз границу.

В 1775 вернулся в Слоним, где построил несколько фабрик, типографию, основал музыкальный театр и создал капеллу.

Композитор, поэт, меценат.
338/7 <20+17> Елизавета Огинская (Виельгорская) [Огинские]
ganedigezh: 1731
titl: княжна
eured: <30> Михаил Феликсович Виельгорский [Виельгорские] g. 1728 a. a. 1794
marvidigezh: 1771
309/7 <19+19> Кароль Станислав "Пане-коханку" Радзивилл [Радзивиллы]
ganedigezh: 27 C'hwevrer 1734, Несвиж
titl: князь
eured: <31> Марія Кароліна Любомирська (Радзивіл) [Любомирські] g. < 1736 a. a. Genver 1795
eured: <32> Teresa Karolina Rzewuska (Radziwiłł) [Rzewuscy] g. 1742 - 1749 a. a. 1787
marvidigezh: 22 Du 1790
Один из самых богатых и влиятельных дворян Великого княжества литовского. Главное поместье находилось в городе Несвиже. Владел 7-ю городами и множеством деревень. Его доход был равен ежегодным поступлениям в казну Великого княжества Литовского. Названный, по его любимому присловию, «Пане-Коханку» — любимец шляхты, "милый пан", типичнейший образец польского удальца и юмориста. Содержал 10 тыс. регулярного войска; выступал противником партии Чарторыйских, от которой спасался в Турции; примкнул было к Барской конфедерации и по сдаче Несвижа русским войскам эмигрировал за границу, но потом вернулся и был прощён Екатериной Второй.
3610/7 <20+17> Паулина Огинская (Потоцкая) [Огинские]
ganedigezh: 1738?
eured: <33> Celestyn Łubieński [Łubieńscy] a. a. 1759
eured: <34> Jan Prosper Potocki [Potoccy] a. a. 1761 ≤ ? ≤ 1762
eured: <35> Andrzej Ignacy Ogiński [Ogińscy] g. 1739 a. a. 1787
marvidigezh: 1797
4311/7 <19+19> Teofila Konstancja Radziwiłł (Rozwadowska) [Radziwiłłowie]
ganedigezh: 3 Gwengolo 1738, Nieśwież
eured: ?
eured: <36> Иван (Ян) Розвадовский [Розвадовские] g. 26 Here 1769 a. a. 17 Kerzu 1849
marvidigezh: 1807, w. Studzionki, gubiernia Mińska
douaridigezh: 1807, Nieśwież
3712/7 <19+19> Екатерина Каролина Радзивилл (Ржевуская) [Радзивиллы]
ganedigezh: 1740
eured: <37> Станислав Фердинанд Ржевуский [Ржевуские] g. 1737 a. a. 16 Mezheven 1786
marvidigezh: 1789
3513/7 <28+21> Antoni Tarło [Tarłowie]
kasztelan lubaczowski 1740-58 r., starosta złotoryjski
3814/7 <26+16> София Потоцкая (Коссаковская, Шмигельская) [Потоцкие]
eured: <39> Dominik Piotr Kossakowski [Kossakowscy] g. 1693 a. a. 1750
4215/7 <28+21> Franciszka Tarło (Lanckorońska) [Tarłowie]

8

471/8 <37+37> Seweryn Rzewuski [Rzewuscy] 812/8 <36+35> Józefa Ogińska [Ogińscy]
titl: księżniczka
eured: <42> Ignacy Ogiński [Ogińscy] g. 1755 a. a. 1787
653/8 <38+39> Mikołaj Kossakowski [Kossakowscy] 794/8 <38+39> Stanisław Kossakowski [Kossakowscy]
ganedigezh: 1720
eured: <44> Екатерина Потоцкая (Коссаковская) [Потоцкие] g. 1724 a. a. 1803
marvidigezh: 1761
kasztelan kamieński
825/8 <42+40> Stanisław Piotr Lanckoroński [Lanckorońscy]
ganedigezh: 1721
marvidigezh: > 1760
kasztelan połaniecki 1760, rotmistrz chorągwi pancernej
446/8 <29+25> Юзеф Потоцкий [Потоцкие]
ganedigezh: 1734 ≤ ? ≤ 1735
eured: <45> Anna Teresa Ossolińska (Potocka) [Ossolińscy] g. 1746 a. a. 1810
marvidigezh: 14 Kerzu 1802
кравций коронный 1767, староста лежайский, ротмистр гусарский. жена с 1760 - Анна Терезия Оссолинская
567/8 <29+25> Винсент Гавел Потоцкий [Потоцкие]
подкоморий вел. коронный 1773-96, шеф регимента гвардии коронной, генерал-лейтенант 1775, староста любельский
548/8 <32+27> Józef Wandalin Mniszech [Mniszechy]
chorąży wielki koronny 1780-84 r., generałmajor wojsk koronnych i generalny szef regimentu imieniem królowej, starosta sanocki i szczurowicki, odznaczony Orderem Orła Białego
729/8 <29+25> Виктория Потоцкая (Поцей) [Потоцкие]
ganedigezh: 1742
eured: <50> Ludwik Pociej [Pociej] a. a. 1771
marvidigezh: 1771
5810/8 <29+25> Ludwika Potocka (Cetner) [Potoccy]
ganedigezh: 1744?
eured: <51> Ignacy Aleksander Cetner [Cetner] g. 1728 a. a. 1787
6411/8 <40+28> Юзеф Винценты Броэль-Платер [Броэль-Платеры]
ganedigezh: 1745
eured: <52> Katarzyna Sosnowska (Broel-Plater) [Sosnowscy] g. > 1741 a. a. 1832
marvidigezh: < 1806
6912/8 <32+27> Stanisław Jerzy Mniszech [Mniszechy]
ganedigezh: 1745
marvidigezh: 1806
kanonik przemyski, rotmistrz pancerny, chorąży wielki koronny 1784-90, odznaczony Orderem Orła Białego 1785
7313/8 <34+22> Michał Przezdziecki [Przezdzieccy]
ganedigezh: 1747
marvidigezh: 1799
pisarz Wielkiego Księcia Litewskiego
5014/8 <32+27> Michał Jerzy Mniszech [Mniszchowie]
ganedigezh: 1748
eured: <53> Pelagia Teresa Potocka (Mniszech) [Potoccy] g. 1745
eured: <46!> Urszula Zamoyska (Potocka, Mniszech) [Zamoyscy] g. 1750 a. a. 1806
titl: 1759 - 1806, Вишнівець, Князь вишневецький
titl: 1783 - 1793, marszałek wielki koronny
marvidigezh: 14 Meurzh 1806
Michał Jerzy Wandalin Mniszech herbu Mniszech, inna forma nazwiska; Mniszek, krypt.: M. M., (ur. 1748 we Wiśniowcu, zm. 2 marca 1806 tamże) – marszałek nadworny litewski w latach 1781-1783, marszałek wielki koronny w latach 1783-1793, szef kancelarii nadwornej od 1780, sekretarz wielki litewski od 1778, cześnik koronny od 1777, pułkownik regimentu królowej w 1757. Starosta lubelski, jaworowski, słonimski, rostocki, prosiatkowski. Filozof, pedagog, historyk i prawnik.
Obwieszczenie
7015/8 <40+28> Казимир Константин Платер [Платеры]
ganedigezh: 1749
titl: hrabia
eured: <54> Isabella von der Borch [Borch] g. 1752 a. a. 1813, Warschau
marvidigezh: 4 Eost 1807
kasztelan trocki 1790-93, podkanclerz litewski 1793, odznaczony Orderem Orła Białego 1791
6316/8 <40+28> August Hiacynt von dem Broele Gen. Plater [Plater]
ganedigezh: 1750?
titl: hrabia
eured: <62!> Anna Beydo Rzewuska (Broel-Plater) [Rzewuski] g. 1761 a. a. 1800
marvidigezh: 13 Mae 1803, Pohrebyszcze
7117/8 <40+28> Anna Jadwiga Broel-Plater (Brzostowska) [Broel-Platerowie]
ganedigezh: 1750
eured: <55> Роберт Бжостовский [Бжостовские] g. 1748 a. a. 1795
marvidigezh: 1773
8018/8 <29+25> Ksawery Potocki [Potoccy]
ganedigezh: 1750
titl: hrabia
marvidigezh: 1842, Nievre, Francja
5119/8 <33+30> Юрий Михайлович Виельгорский [Виельгорские]
ganedigezh: 1753
eured: <56> Софья Дмитриевна Матюшкина (Виельгорская) [Матюшкины] g. 1755 a. a. 1796
titl: 1778, граф /титул дан его отцу с нисходящим потомством/
eured: <57> Єлизавета Станіславівна Снарська (Сіверс, Віельгорська) [Снарські] g. 1766 a. a. 1806
marvidigezh: 1807
Генерал-поручик польских войск и нотарий Польской Республики. В 1794 перешел на русскую службу.

В 1804 действительный тайный советник, сенатор.

Любил литературу и искусства, сам был музыкантом и одним из учредителей с.-петербургского филармонического общества. Между драматическими сочинениями его наибольшим успехом пользовалась "Olympie". Последнее время жизни он занимался сочинением "О воспитании российского дворянского юношества". Умер, не успев напечатать своих сочинений.
5220/8 <34+22> Хелена (Елена) Пшешздецкая (Przezdziecka) (Радзивилл) [Пшешздецкие]
ganedigezh: 6 Genver 1753, Вильна, Речь Посполитая
eured: <58> Michał Hieronim Radziwiłł [Radziwiłł] g. 10 Here 1744 a. a. 28 Meurzh 1831
marvidigezh: 1 Ebrel 1821, Варшава, Российская империя
фрейлина имп.Екатерины II
5321/8 <33+30> Michał Wielhorski [Wielhorscy]
ganedigezh: 1754, или 1749
eured: <59> Celina Przeuska (Wielhorska) [Przeuscy] a. a. 1794
eured: <60> Aleksandra Kurdwanowska (Wielhorska) [Kurdwanowsсy] g. 1783 a. a. 1849
marvidigezh: 1808, Hradisch
generał wojsk koronnych
5922/8 <29+24> Антоний Потоцкий [Потоцкие]
marvidigezh: 1756
староста коломыйский и галичский
5523/8 <36+33> w Феликс Любенский [Любенские]
ganedigezh: 22 Du 1758
eured: <61> Teresa Tekla Bielińska (Łubieńska) [Bielińscy] g. 1767 a. a. 1810
marvidigezh: 2 Here 1848, Guzów (Żyrardów)
8324/8 <33+30> Иосиф Виельгорский [Виельгорские]
ganedigezh: 1759
titl: Граф
eured: <62> Изабелла Новицкая (Виельгорская) [Новицкие] g. 21 Here 1761 a. a. 4 Meurzh 1799
marvidigezh: 1817
4825/8 <37+37> Адам Станиславович Вавржинец Ржевуский [Ржевуские]
ganedigezh: 1760, Несвиж
eured: <63> Justyna Rdułtowska (Rzewuska) [Rdułtowscy]
eured: <64> Anna Dzierżek (Rzewuska, Sobańska) [Dzierżek]
marvidigezh: 1825
Граф. С 1790 польский сенатор и каштелян. После раздела Польши принят на русскую службу. Жена РДУЛТОВСКАЯ ЮСТИНА ХРИЗОСТОМОВНА
6226/8 <37+37> Anna Beydo Rzewuska (Broel-Plater) [Rzewuski]
ganedigezh: 1761
eured: <63!> August Hiacynt von dem Broele Gen. Plater [Plater] g. 1750? a. a. 13 Mae 1803
marvidigezh: 1800
4927/8 <36+34> Антоний Протазий Потоцкий [Потоцкие]
ganedigezh: 11 Gwengolo 1761, Вискитки, Жирардовский повят, Мазовецкое воеводство, Польское королевство, Речь Посполитая
eured: <65> Marianna Kasperovna Lubomirski (Pototsky, Zoubov, Ouvarov) [Lubomirski] g. 16 Gouere 1773 a. a. 15 Meurzh 1810, 1
marvidigezh: 1801, Махновка, Российская империя
Антоний Протасий Потоцкий (польск. Antoni Protazy Potocki, 11 сентября 1761—1801) — польский магнат, государственный деятель Речи Посполитой, староста гузовский, последний воевода киевский (1791—1793).

граф. Тайный советник, сенатор, воевода Киевский. Замечательный деятель второй половины XVIII-го столетия в области фабричной промышленности и сельского хозяйства. Сын Гузовского старосты графа Ивана Антоновича Потоцкого, граф Прот получил первоначальное образование в Польше, затем жил за границей, изучая разные отрасли фабричной и сельскохозяйственной промышленности. Вернувшись в отечество, граф П. основал три банкирских конторы — в Варшаве, Махновке (Киевской губернии) и Херсоне — и первый из высшей аристократии открыто начал заниматься промышленностью, торговлей и банковыми операциями. В своем родовом поместье Махновке, в 20-ти верстах от Бердичева, он основал большие суконные фабрики, фабрики одеял, шляп, чулок, лент, мебели и пр., завел типографию, а для многочисленного рабочего люда устроил на свой счет аптеку, больницу и пивоваренный завод. На частые ярмарки в Махновку съезжалась самая разноплеменная толпа торговцев. Финансовые предприятия Потоцкого, как и других банкиров, потерпели полный крах, вследствие чего в 1792 году сеймом "была учреждена комиссия для рассмотрения банкротства" пяти польских банкиров, в числе которых был и Прот Потоцкий.

В 1791 году граф Потоцкий занял должность Киевского воеводы, а после раздела Польши Присягнул на верность России и 6-го мая 1793 г. был пожалован в тайные советники с назначением к присутствованию в Сенате, три года находили в отпуску, а 5-го февраля 1797 г. был назначен сенатором 3-го департамента; 13-го августа 1798 г. уволен от службы
4628/8 <37+37> Teofila Rzewuska (Lubomirska) [Rzewuski]
ganedigezh: 1762
eured: <66> Franciszek Ksawery Lubomirski [Lubomirski] g. 1747 a. a. 1819, 2
torr-dimeziñ: <66!> Franciszek Ksawery Lubomirski [Lubomirski] g. 1747 a. a. 1819
marvidigezh: 20 Ebrel 1831, Cholera w jego majątku Ławrowo w obwodzie wołyńskim Imperium Rosyjskiego
6029/8 <36+35> Михал Клеофас Огинский [Огинские]
ganedigezh: 7 Here 1765, Guzów (Żyrardów)
eured: <67> Izabela Lasocka (Ogińska) [Lasoccy] g. 1764 a. a. 1852
eured: <68> Maria de Néri (Ogińska) [Néri] g. 1778 a. a. 1851
marvidigezh: 15 Here 1833, Florence
8430/8 <37+37> Селена Ржевуская (Цетнер) [Ржевуские]
ganedigezh: 1768
eured: <69> Jan Peter Cetner [Cetner] g. 1767 a. a. 1850
4531/8 <29+24> Анна Елизавета (Єльжбета) Потоцкая [Потоцкие]
eured: <70> Franciszek Salezy Potocki [Potocki] g. 1700 a. a. 22 Here 1772
marvidigezh: 8 Genver 1772
7432/8 <41+23> Aleksander Brzostowski [Brzostowscy]
eured: <71> Anna Wodzińska (Brzostowska) [Wodzińscy]
titl: 1798, hrabia
marvidigezh: 1820
kasztelan mazowiecki 1791-95, odznaczony Orderem Orła Białego 1791
7633/8 <41+23> Францішек Ксаверій Бжостовський [Бжостовські]
starosta dangowski 1791
5734/8 <37+37> Франциска Ржевуская (Рдултовская) [Ржевуские] 6135/8 <37+37> Каролина Ржевуская (Обухович) [Ржевуские]
eured: <74> Michał Obuchowicz [Obuchowicz] g. 1760 a. a. 1818
6636/8 <29+25> Teofila Potocka [Potoccy] 6737/8 <32+27> Louise Mniszech [Mniszech] 6838/8 <32+27> Elżbieta Mniszech (Dąmbska) [Mniszechy] 7539/8 <41+23> Михал Бжостовский [Бжостовские]
староста пинский 1791
7740/8 <34+22> Мария Пжездзецкая (фон Тизенгауз) [Пжездецкие] 7841/8 <34+22> Konstancja Przezdziecka (Chreptowicz) [Przezdzieccy]
Views
Ostilhoù personel
Enklask araokaet